RavinneRenki ja Nurmet Rahaksi-hanke järjestävät pellonpiennarpäivän, jossa teemana palkokasvien typensidonta ja juuristovaikutus, lajikeseokset sekä nurmen tiheys.

Kasvustohavaintoja tekemässä ja keskustelua herättämässä ProAgrian huippuosaaja Olli Valtonen Oulusta, sekä ProAgria Pohjois-Savosta mukana Anu Rossi ja Tiina Hyvärinen.

 

Ennakkoilmoittautuminen kahvitarjoilua varten 2.7.2018 mennessä Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai oheisen linkin kautta https://bit.ly/2t1aT9u

Tapahtumapaikka: Niementie 67, 74340 Sukeva. Mikko ja Marja-Liisa Väisäsen luomutila

Ajankohta: 5.7.2018 klo 10-13

Ravinnerenki-hankkeessa tutkitaan kesän 2018 aikana olkibiosuotimen toimintaa YSAOn koulutiloilla Pemolla ja Hingunniemessä.

Vedessä olevan oljen pinnalle kasvaa mikrobeja, joita kutsutaan myös nimellä biofilmi. Mikrobit käyttävät hyödykseen vedessä olevia ravinteita ja vähentävät näin valumavesien ravinnemääriä. Suodatinkäytön jälkeen olkea voidaan käyttää maanparannusaineena pelloilla. 

Ravinnerengin kokeessa tutkitaan, kuinka paljon oljen biofilmi pystyy ottamaan ravinteita valumavesistä. Pemon kohteessa tutkittavana on ojavesi, joka virtaa maissikoelohkon vieressä. Hingunniemessä tutkimusta tehdään hevostarhojen salaojavesien kokoomaputkien päässä. Tuloksia kokeesta saadaan syksyllä 2018!

Mitä kierrätyslannoitteita ja -maanparannusaineita Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan alueella on saatavilla ja millaiset niiden ominaisuudet on? Aihe on ajankohtainen ja kiinnostava. Savonian agrologiopiskelja Jenni Korhonen toteutti opinnätetyönsä aiheesta Ravinnerenki-hankkeelle. Työn liitteessä sivuilla 34 - 40 on listattu aineita ja niiden ominaisuuksia. Tästä teemasta on tekeillä viljelijöille infomatiivinen verkkosivusto, joka julkaistaan viimeistään kesän taittuessa syksyyn. Linkistä pääset tutustumaan Jennin oppariin! https://www.theseus.fi/handle/10024/147402

papua2

Luomumaitoa laitumelta 5.7.2018, Liperi

Tule perehtymään laiduntamisen toteutukseen lypsyrobottitilalla, laitumen ja maan hoitoon sekä laidunkasviseoksiin. Päivässä esillä myös paimenkoiran työkäyttö ja navettaan tutustuminen.

Ohjelma:

11.00 Tervetuloa Ollilan Maito Oy:n luomutilalle

11.15 Siirtyminen laitumelle, jossa

           - laidunmaan rakenteen katselmus

           - laidunkasvit ja seokset, Kaisa Matilainen, ProAgria P-K

           - laidunkierron toteutus ja mitoitus,

                erikoistutkija Auvo Sairanen, Luke

           - Paimenkoiran käyttö karjan käsittelyssä

12.30   Jankkurointinäytös

13.00   Tutustuminen navettaan

14.00   Tilaisuus päättyy

Tilaisuuden järjestävät Kasvua pellosta, Ravinnerenki ja Tulosta maidosta -hankkeet. Osk. ItäMaito tarjoaa luomujugurttia.

 

Tapahtuman ajankohta: 5.7.2018 klo 11-14

Tapahtumapaikka: Ollilantie 14 C, 83400 Viinijärvi

Osallistumismaksu: Tilaisuus on maksuton

Lisätietoa tapahtumasta: https://pohjois-karjala.proagria.fi/tapahtumat

Lisätietoja: Henna Hyttinen, ProAgria Pohjois-Karjala p. 040 3012444, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Anna Liimatainen, ProAgria Pohjois-Karjala, p. 040 3012421

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Kaisa Matilainen, ProAgria Pohjois-Karjala, p. 040 3012423, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 www.proagria.fi/kasvuapellosta